PIRÓK ZSÓFIA

táncművész

Pirók Zsófia kapcsolatát a flamencóval édesanyjának, Lippai Andreának köszönheti, aki 1991-ben ismerkedett meg a műfajjal. Ekkor Magyarországon még nem létezett a flamenco, mégis, az akkor egy éves Zsófi édesanyján keresztül, kiváltságos módon már akkor találkozhatott a flamenco ritmusaival, énekeivel.

Fiatal művészként, 2004-től Pirók Zsófia a Lippai Andrea által alapított FlamenCorazonArte Táncszínházi Egyesület tagjaként szerepelt annak darabjaiban, majd 2008-tól szólistája és koreográfusi asszisztense is lett egyben. Tizenkilenc évesen felvételt nyert a sevillai Conservatorio Profesional de Danza flamenco szakára, annak egyből a 3. évfolyamába, ahol 2013 májusában flamenco táncművész diplomát szerzett az intézmény első külföldi végzőseként.

Négy év alatt, amíg tanulmányait Andalúziában folytatta, számos fellépése volt Sevilla különböző flamenco klubjaiban, kultúrházaiban és színházaiban. Az Európai Bizottság (Research Institutes of the European Commission) évzáró gálaműsorát koreografálta 2011-ben a Netz Táncprodukcióval együttműködve, majd 2012-ben flamenco előadásával meghívást kapott a Varsói Egyetem Iberisztika tanszékének 40. évfordulójára.

Első önálló darabját, a Colores de Mujer (A Nő színei) címmel Sevillában mutatta be 2013. március 8-án a nemzetközi nőnap alkalmából, majd Magyarországon a IX. Magyar Tánc Fesztivál keretén belül állította úja színpadra.

A Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjat 2014-ben nyerte el alkotóművész kategóriában, melynek gyümölcseként született meg Suspiros – Sóhajok című koprodukciós, egész estés szóló darabja, melynek premierjét a Nemzeti Táncszínház szervezésében láthatták a nézők. Az előadás ezt közvetően Madridban, a Flamencos y Otras Aves című Flamenco Fesztiválra is meghívást kapott, mint egyedüli táncos produkció, majd 2015-ben, és 2016-ban egy országos, és egy nemzetközi turnén aratott sikert. Majd az évad utolsó állomásán, az Erfurt-i V. Nemzetközi Táncfesztiválon, a német közönség előtt is, zajos sikert aratott. 2016-ban a Magyar Táncművészek Szövetségétől „Az évad legjobb pályakezdő táncművésze” díjat, 2019-ben pedig „Az évad legjobb női táncművésze” díjat vehette át a Tánc Világnapja alkalmán. 2019-ben Zsófia elnyerte a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjat.

WEB

Én, Sally, táncolunk

Flamencolores

Suspiros – Sóhajok

Táncmelodikák

Egyéb videók

JELENLEG REPERTOÁRON
Suspiros – Sóhajok
Flamenco tánc -és zenei koprodukció magyar és spanyol művészekkel, a keleti filozófia jegyében.

Flamenco con Amor
Autentikus flamenco előadás

Táncmelodikák
Pirók Zsófia és Melodika Project közös produkciója, vendégművész: Lippai Andrea

Én, Sally, táncolunk
Kortárs flamenco táncest Daniel Keyes “Az ötödik Sally” című regényének ötlete alapján

Folkamenco

Tisztelt Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a weboldal sütiket használ.
A weboldal által használt sütikről bővebben itt olvashat.
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem, megértettem és maradéktalanul elfogadom.