Kertész Mónika

mezzoszoprán operaénekes

Kertész Mónika bolgár-magyar származású mezzoszoprán Budapesten született, zenei tanulmányait 8 évesen kezdte először zongora, majd magánének tanszakon az Állami Zene és Művészeti Iskola növendékeként. Ezzel párhuzamosan az Eötvös Loránd Tudományegyetemen pedagógusi és nyelvész mesterdiplomákat szerzett. A Kürthy András által vezetett Opera Viva Operastúdió tagja, ahol az Operaház és a Zeneakadémia mestereitől tanulhatott. Budapesten Wiedemann Bernadett, Csereklyei Andrea és Lugosi Melinda, Londonban Idit Arad, a Madridi Operastúdió alapítója és Marylin Rees, a Cardiffi Zeneakadémia tanára, Olaszországban pedig Enza Ferrari, a Milanói Scala Akadémiájának korrepetítora irányítása alatt tanult. Emellett részt vett az olaszországi Rossini Akadémia képzésén Pesaroban, illetve Alberto Zedda, Hamari Júlia és Schultz Katalin mesterkurzusain.

2011-ben 2. helyezést ért el, a legjobb női énekesként a Piero Boni Nemzetközi Énekversenyen Mantovában, elődöntős a nemzetközi Magda Olivero versenyen Milánóban, 2013-ban döntős a Nemzetközi Rotary Operaversenyen Lisszabonban. A kiválasztott énekesek között léphetett fel a Portugál Szimfonikus Zenekarral a San Carlos Operaház színpadán. 2015-ben döntős a Nemzetközi Operaénekversenyen Clermont-Ferrandban. Emellett a Magyar Rotary Szövetség tehetségtámogató programjának díjában részesült.

Mónika művészi és zenei sokoldalúsága számos formában jelenik meg; kezdve az opera, oratórium és dalirodalom repertoárral, a kortárs zenén és kísérleti projekteken át, egészen az interdiszciplináris előadóművészetekig. Ez utóbbit az általa alapított, „IN-PACT” nevet viselő összművészeti társulásban is törekszik bemutatni és terjeszteni, ahol az előadóművészeti ágak egymásba olvasztását tűzte ki célul. Legújabb darabjukat a 2018-19-es évadban mutatták be a Bethlen Téri Színházban.

Opera repertoárja magában foglalja többek között Carmen, Rosina (Sevillai borbély), Lola (Parasztbecsület), Fenena (Nabucco) és Dido (Dido és Aeneas) szerepeit.

Számos külföldi koncert mellett, a 2018-19-es évadban Puccini Pillangókisasszonyának Suzuki szerepében mutatkozik be Berlinben a Stone Opera előadásában.

A 2015-16-os évadban szólistaként lépett fel a Vásáry Tamás által vezényelt Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar koncertsorozatán a Zeneakadémia Nagytermében.

A 2013/2014-es évadban a Szegedi Nemzeti Színház szólistájaként Hamupipőke címszerepét énekelte Pál Tamás zenei irányítása alatt és Toronykői Attila rendezésében. Az Iseum szabadtéri fesztiválon Verdi Traviátájában Flórát énekel, Madaras Gergely vezényletével és Káel Csaba rendezésében. A Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében Juno szerepét énekli Rameau Platée című művében az Orfeo Barokk Zenekarral és a Purcell Kórussal, Vashegyi György vezényletével. A Zeneakadémia Nagytermében Haydn Az Úr utolsó hét szava a keresztfán című oratórium alt szólistája a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén. 2010-től a Gödöllői Barokk Színház operaelőadásainak állandó szólistájaként a Savaria Barokk Zenekarral, Németh Pál zenei vezetésével és Kürthy András rendezésében Tisbe szerepét énekelte Rossini Hamupipőke című darabjában. 2011/2012-es évadban Lisetta szerepét énekelte Haydn Il mondo della Luna című operájában. A 2010/2011-es évadban Lisetta szerepét énekelte Galuppi Il caffe di campagna című művében.

Az Operastúdió tagjaként Cherubino (Figaro házassága), Dorabella (Cosi fan tutte), illetve Örzse (Háry János) szerepeit énekelte. Emellett Mozart Don Giovanni és Erkel Erzsébet című művekben szerepelt az együttes munkájában.

A 2011/2012-es évadban a budapesti Szent Mihály templom, illetve Mátyás templom koncertsorozatán énekelt. 2010-ben és 2011-ben szólistaként lépett fel a Kogart Művészeti Alapítvány és a Magyar Katolikus Rádió által szervezett és közvetített opera koncertsorozaton.

Többízben lépett fel különböző fesztiválokon, mint például a Zsidó Kulturális Fesztiválon, az Iseumi szabadtéri fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Budapesti Nyári Fesztiválon, a Lánchídfesztiválon. Aktívan fellép koncerténekesként is. Repertoárjába tartoznak a Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti dalok mellett Fauré, Saint-Saens, Satie, Hahn, Poulenc, Dvorak, Csajkovszkij, Muszorgszkij, Sosztakovics és Rachmaninov művei is, illetve magyar és külföldi kortárs zeneszerzők darabjait egyaránt énekli. Dalestjei, szóló koncertjei rendre nagy sikert aratnak.

 

WEB
Moon River from Breakfast at Tiffany’s
Schönberg: Die Aufgeregten

Tisztelt Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a weboldal sütiket használ.
A weboldal által használt sütikről bővebben itt olvashat.
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem, megértettem és maradéktalanul elfogadom.