Zachár Lóránd

táncművész / mester / koreográfus

Zachár Lóránd Gyöngyösön született. Tálentum Tánc- és Zeneművészeti Akadémia elvégzése után a Budapest Táncegyüttesnél, majd a Rock Színházban és a Budapesti Balettnél dolgozott. Ezután a Vígszínházban, a Madách Színházban, a Budapesti Táncszínházban és a Pécsi Balettben táncolt, majd a holland Djazz-ex-nél, később a Danceworks Rotterdamnál táncolt. A mai napig aktív táncos, de egyre inkább a tanításra és a koreografálásra koncentrál. Lóránd a Budapesti Táncszínház rezidens koreográfusa és a rotterdami Codarts rezidens tanára. Európa-szerte meghívást kap workshopok, masterclassok tartására valamint koreográfiák készítésére, amelyeket egyéni stílusában nagy sikerrel teljesít. Olyan kiváló mesterekkel és koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Ladányi Andrea, Egerházi Attila, Bakó Gábor, Berger Gyula, Földi Béla, Frenák Pál, Gajdos József, Herczog István, Juronics Tamás, Krámer György, Matetics Éva, Markó Iván, Somogyi Tiboréla, Szirmai Tiboréla , Annabelle Lopez Ochoa, Bruno Listopad, Dana Caspersen, Doug Elkins, Glenn van der Hoff, Neel Verdoorn, Phillip Adams, Rafael Bonachella, Raza Hammadi, Sana van der Putt, Sean Curran, Ton Simmons, Tom Stuart, Vassilij Sullich, Sean Curr , Randall Scott, Thomas Noone.

Néhány remekmű széles repertoárjából: Microcosmos (Debreceni Balett, Magyarország), Tranzit, Lightcach, Spark (Danceworks Rotterdam, Hollandia), Elérhetetlen területek, Listomania, Bonyolult balkáni esküvő, Megdöbbentő föld (Pécsi Balett), Sec., Tűzmadár, Léthatár ( Budapesti Táncszínház, Aida-Verdi, Bolond nem én vagyok (Inversedance – Fodor Zoltán Együttes, Magyarország), Árnyékok és vágyak (Szegedi Kortárs Balett, Magyarország), Átlátszó (Karma Dance Project, Párizs, Franciaország).

Lóránd jelenleg a Magyar Táncművészeti Egyetemen BA-képzését próbavezetőként és asszisztensként végzős, amivel egyidejűleg pedagógus többek között a Magyar Táncegyetemen, a Codarts Rotterdamban, a Zürichi Művészeti Egyetemen, az EADCN Portugál Nemzeti Tánckonzervatóriumban, az amszterdami Henny Jurriëns Stúdióban, a Centro Formazione Aida Milano-ban, a NOD Nuova Officina della Danza-ban, Torinóban, a Belgrádi Táncintézetben, a Budapesti Operettszínház balettegyüttesének, valamint a Pécsi Balett számára készített koreográfiát.

Lóránd 2021-ben megkapta a Harangozó Gyula Állami Táncművészeti Díjat.

Munkájában folyamatosan keresi a mozdulatok mögött rejlő jelentéseket, néha világos és egyszerű módon, néha a test komplex végleteihez érve. A kísérleti gondolatok ötvöződnek a kortárs tánc technikáival, így tréningjei nagyon érdekesek és egyediek. Egyedülálló és sajátos testbeszédhez használja a maximális fizikai képességeket. A tréning során gyakran alkalmaz padlótechnikát a folyékonyság érzékelésére törekszik. Mozgáskombinációit és partneri munkáját rendkívül elszigetelt és tudatos testmozgások jellemzik.

Tisztelt Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a weboldal sütiket használ.
A weboldal által használt sütikről bővebben itt olvashat.
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem, megértettem és maradéktalanul elfogadom.